SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 250 >>

بَاب فِي الْوُضُوءِ بَعْدَ الْغُسْلِ

98. Gusülden Sonra Abdest Almak

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مُحَمَّدٍ النُّفَيْلِيُّ حَدَّثَنَا زُهَيْرٌ حَدَّثَنَا أَبُو إِسْحَقَ عَنْ الْأَسْوَدِ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَغْتَسِلُ وَيُصَلِّي الرَّكْعَتَيْنِ وَصَلَاةَ الْغَدَاةِ وَلَا أَرَاهُ يُحْدِثُ وُضُوءًا بَعْدَ الْغُسْلِ

 

Aişe (r.anha)'dan, demiştir ki; "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) gusleder, iki rekat'i ve sabah namazını kılardı. Onun guslettikten sonra abdesti yenilediğini hatırlamıyorum.”

 

 

Diğer tahric: Benzer rivayetler için bk. Tirmizi, tahare; Nesaî, tahare; Gusl; İbn Mace, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     RasuI-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem)'in guslettikten sonra kıldığı iki rekat, sabah namazının sünnetidir. Nitekim, Hakim'in rivayetinde "sabah namazından önce iki rekat kılardı" denilmektedir.

 

Hadisteki  (zannetmiyorum) kelimesinin elif'in fethası ile (....) şeklinde de okunması mümkündür. O zaman mana, "Onun gusülden sonra abdesti yenilediğini bilmiyorum" şeklinde olur ki, tercemede her iki husus gözetilerek "hatırlamıyorum" tarzı tercih edilmiştir.

 

Bu Hadisten anlaşıldığına göre gusülden sonra abdest almaya lüzum yoktur. Tirmizi birçok Sahabe ve Tabiun'un bu görüşte olduğunu söyler. Hakim'in İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'e gusl ettikten sonra abdest almanın gerekli olup olmadığı sorulmuş, O da, "Gusülden daha efdal hangi abdest var ki!..." buyurmuştur.

 

GUSLÜN FARZLARI:

 

Guslün farzları mezheplere göre farklıdır. Bunlar:

 

= = Malikilere göre: 1. Niyet, 2. Vücudun tamamını yıkamak, 3. Vücudu ovalamak, 4. Saçların arasını ovalamak ve 5. Bunları peşpeşe (tertip üzere) yapmak.

 

= = Hanbelilere Göre: 1. Vücuttaki  -altına suyun girmesine mani olan-  pislikleri temizlemek, gidermek, 2. Niyet etmek, 3. Besmele çekmek, 4. Ağız ve burun, saçların tamamı ve sünnetsiz ise, haşefe dahil vücudun tamamına suyu ulaştırmak.

 

= = Şafiilere Göre: 1. Niyet, 2. Bedeninde pislik varsa onu yıkamak, 3. Vücudu ve saçları yıkamak.

 

= = Hanefilere Göre: 1. Mazmaza (ağıza su vermek), 2. istinşak (buruna su vermek), 3. Vücudun tamamını yıkamaktır.

 

 

Hanefi mezhebinde guslün sünnetleri de şunlardır: 1. Gusle niyet etmek.Niyet, diğer üç mezhepte farzdır. Onun için bile bile terkedümemelidir. 2. Besmele çekmek, 3. Misvak kullanmak, 4. Önce elleri, uylukları yıkamak, bedeninde pislik varsa gidermek, 5. Gusülden evvel abdest almak, 6. Abdestten sonra sırayla üç defa baş'a, üç defa sağ omuza, üç defa da sol omuza su dökmek, 7. Her su döküşte bedeni ovalamak, 8. Bir kap içinde yıkamlıyorsa önce sağ, sonra da sol ayağı yıkamak. 9. Suyu haddinden az veya çok kullanmamak, 10. Kimsenin göremeyeceği bir yerde yıkanmak, 11. Tenha yerde de olsa avret mahallini açık bırakmamak, 12. Gusül esnasında konuşmamak, 13. Gusülden sonra silinmek, 14. Elbiseyi giyerken acele etmek.